Kontakt os     PrePress     TechMedia e-shop
 
  » Find dit fagblad » Scandinavian Food & Drink » Artikler SCF

7. juni 2020  

 

Print side Print side  Tilføj til favoriter Tilføj til favoriter  E-mail side E-mail side

Scandinavian Food nr. 10, 2006: Frossent bedre end friskt

<RUBRIK>Frossent bedre end friskt
<URUB>Det er faktuelt forkert at fravælge frosne grøntsager i sundhedens hellige navn. Frosne grøntsager er ofte mere vitaminrige end friske, siger salgschefen hos en stor producent af frosne grøntsager
<AF>Af Jørgen Jensen
<BROD1>Hverdagen ville være nemmere, hvis flere kokke ville anerkende, at man sagtens kan lave mad af frosne råvarer. Det er jo ikke nødvendigvis meningsdannerne i fjernsynet, der sætter dagsordenen ude i køkkenerne.
Det siger salgschef Preben Gejl hos Ardo A/S i Nyborg, den sidste danske producent af frosne grøntsager, der sælges under varemærket Frigodan. Varerne er et bredt sortiment af grøntsager, bær m.m. samt convenience produkter til cateringmarkedet og dagligvarebranchen.
Ardo er ikke mindst kendt for Frigodan kvalitetsærterne, der avles hos udvalgte landmænd på Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn. Ærter er en delikat grøntsag, der skal være nedfrosset inden for tre timer efter høsten. Det er derfor det helt store maskineri, der køres i stilling i ærtesæsonen.
<MELLEMR>Vitaminer dør
på motorvejen
<BROD1>- Frosne grøntsager er ofte mere vitaminrige end friske; man plejer at sige, at vitaminerne dør på motorvejen. Men lige så snart grøntsagen - ærter, grønne bønner, spinat, blomkål osv. - er nedfrosset, minimeres nedbrydningen af vitaminerne. Den der med, at »vi vil gerne have det sundt, så vi bruger friske grøntsager« køber vi ikke. Især ikke, når du ikke ved, hvornår den friske grøntsag er høstet, siger Preben Gejl og henviser til, at der ikke er myndighedskrav til deklarationer på friske grøntsager.
Ardo bruger megen krudt på at fortælle aktørerne på cateringmarkedet, at frosne industrielle råvarer bestemt også kan være kvalitet.
- Økonomaer i offentlige køkkener får tit skudt i skoene, at deres mad ikke er god nok, fordi de bruger industrielle råvarer. Men den holder ikke! Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv kan de sagtens ranke ryggen og fortsætte med de råvarer, de bruger i dag.
- Steder, hvor den offentlige mad med rette kritiseres, skyldes det efter min opfattelse primært, at der går for lang tid fra tilberedning til servering af maden. Det kan ikke være køkkenpersonalets ansvar, men snarere en manglende politisk vilje til at investere de nødvendige midler i effektiv distribution af den tilberedte mad, understreger Preben Gejl.
 
<MELLEMR>Ikke være for hellige
<BROD1>Preben Gejl henviser til en række undersøgelser, som tyske Deutsches Tiefkühlinstitut har gennemført. Instituttet dokumenterer sort på hvidt, hvordan indholdet af C-vitaminer i forskellige grøntsager reduceres markant allerede efter to dage. Desuden skelner bl.a. Kræftens Bekæmpelse heller ikke imellem, om det daglige indtag af grøntsager er baseret på frosne eller friske varer.
- Men du kan selvfølgelig ikke bruge optøede grøntsager i alle salater. Ærter og majs er perfekte i en salatbar, det er champignoner derimod ikke. Vi skal heller ikke være for hellige, men vi appellerer til, at man vurderer, hvad der er bedst i det enkelte tilfælde. Frosne champignoner er jo fremragende i en varm ret, f.eks. en sovs.
At så mange kokke på forhånd fravælger frostvarer, mener Preben Gejl er forkert.
- Kig f.eks. de udenlandske kokke, franske inklusive, over skulderen. De bruger i stort omfang frosne grøntsager, så hvorfor kan deres danske kolleger så ikke også bruge frostvarer?
<MELLEMR>Spild af dyr kokketid
<BROD1>Selvfølgelig spiller økonomien - ifølge Preben Gejl - også en rolle i valget mellem frossent eller friskt. Ved friske grøntsager er spildet stort, og den tid køkkenet bruger på at rense grøntsagerne og gøre dem klar, kunne bruges bedre på at anrette og kæle for maden.
- Ud fra en ren økonomisk betragtning er det en skam, at faglært køkkenpersonale bruger kostbar tid på at rense grøntsager.
Fordomme er tit svære at skyde ned, men Ardos konsulenter gør, hvad de kan for at overbevise køkkenerne om, at frosne grøntsager er lige så gode som friske. Ikke kun hvad indholdet af vitaminer angår, men også hvad angår smagen.
- Vi kan selvfølgelig ikke pådutte, hvad man skal bruge af råvarer derude, men vi er ikke så glade for fordommene. Så dem gør vi alt for at skyde ned, slutter Preben Gejl.
n
<BILLED>- Uvildige undersøgelser viser, at indholdet af de vigtige C-vitaminer ofte er større i frosne end i friske grøntsager, siger salgschef Preben Gejl. Foto: Jørgen Jensen.
<BILLED>Efterspørgslen efter mere forædlede produkter, f.eks. med sovs, stiger pænt. Det gælder f.eks. et-kilos posen med grill-sauterede grøntsager med krydderier, balsamico, soya og smør - lige til at putte på panden eller sætte ind i ovnen. Perfekt til en steak. Foto: Ardo A/S.
<BILLED>Udover de grill-sauterede grøntsager har Ardo for nylig lanceret Penne Peperonata, forkogte pasta penne, grillet peber og en sovs bestående af grillet peber, fløde og ost. Et højt forædlet buffetprodukt af en kvalitet, som selv den allerbedste kok ikke kan lave bedre. Foto: Ardo A/S.
<BILLED>Frigodan-ærten er Ardos stolthed. De klimatiske forhold i Danmark er ideelle til produktion af ærter og det er en af grundene til, at firmaets ærter eksporteres i stort omfang, selv til lande med rig tradition for produktion af ærter som Tyskland, Italien, Frankrig og endda Australien. Foto: Ardo A/S.

 

 
 

ANNONCØRER
 

  
Tilmeld dig TechMedias webmail service...
 
.
   Site Map  |  Privacy statement     


TechMedia A/S | Naverland 35 | 2600 Glostrup | Telefon: (+45) 43 24 26 28 | Fax: (+45) 43 24 26 26 | E-mail: info@techmedia.dk
Åbningstider: Mandag - Torsdag: 8.30 - 16.00 | Fredag: 09.00 - 15.30



Copyright © TechMedia A/S - All Rights Reserved.

Powered by MEDIA2 Content Management System.

Valid HTML 4.01! Valid CSS!





© www.xn--leverandrregistret-n4b.dk