Kontakt os     PrePress     TechMedia e-shop
 
  » Find dit fagblad » Scandinavian Food & Drink » Artikler SCF

3. juni 2020  

 

Print side Print side  Tilføj til favoriter Tilføj til favoriter  E-mail side E-mail side

Scandinavian Food nr. 10, 2006: Kvalitet er en by i Rusland

<URUB>Ulf Nielsen fra Natur-Ox undrer sig over, at der ikke sælges mere kvalitetskød på hjemmemarkedet. Kød fra danske ungtyre er simpelthen det bedste, siger han, men det fravælges alt for tit i detailhandlen og desværre også af mange kokke
<AF>Tekst og foto: Jørgen Jensen
<BROD1>- Oksekød skal ikke være lykkepakker, hvor man ikke ved, hvordan det står til med kvaliteten. Oksekød skal være en nydelse - hver gang, siger Ulf Nielsen fra Brøndum Nørgaard Natur-Ox i Nordjylland.
Ulf Nielsen ærgrer sig hver gang, han er ude at spise og kødet mangler kvalitet. For ham kommer det bedste oksekød fra ungtyre, der er mellem 10 og 12 måneder gamle, og dem har han 300 af, svarende til en årlig slagtevægt mellem 60 og 80 tons.
Tyrene slagtes hos Danish Crown i Aalborg og sendes til modning i 14 dage til tre uger hos Snæbum Slagterforretning ved Hobro. Først derefter skæres det op.
- Vi har stor glæde af slagtermester Henning Højbjerg og hans faciliteter, ikke mindst de gode kølerum. Hos Henning er der god plads og kødet får de optimale betingelser. Det kniber det lidt med hos de store slagterier, der ikke har kølekapacitet til, at kødet kan modne på krogen.  De skærer ned og vakuumpakker nyslagtet kød, og det går ud over kvaliteten.
<MELLEMR>Kød er bedst fra krogen
<BROD1>Ulf Nielsen følger debatten mellem kokke og folk fra slagteribranchen. En debat der går på, hvordan oksekød bliver modnet optimalt, om det kan vakuumpakkes få dage efter slagtning, eller om det skal hænge i et par uger og modnes inden udskæring.
- De fleste kokke foretrækker kød, der har hængt på krogen. Det er også min erfaring efter 20 år som kødproducent og 10 år med detailsalg - gårdbutik: De fleste kunder foretrækker kød, der er modnet før udskæring.
Når Ulf Nielsen mener lykkepakker, går den på udskåret kød, der svinger voldsomt i kvaliteten fra pakke til pakke. Den ene dag er mørheden i orden, den anden er kødet så sejt, at det stort set er umuligt at tygge. Grunden: Forkert behandling eller manglende modning. Ifølge Ulf Nielsen er kvalitet inden for oksekød alt for tit noget, der bedst kan sammenlignes med en »by i Rusland«.
<MELLEMR>Foderet er specielt
<BROD1>Når kalvene kommer fra mælkeproducenter, er de fra 14 dage til to måneder gamle. I staldene ved Fjerritslev kæles der for dem med lækkerier i form af sødmælkserstatning og kalvefoder. I to måneders alderen flyttes kalvene ind i store løsdriftsstalde, hvor opfedningen fortsætter.
- Vi er lidt specielle. Vore kalve kan vælge mellem en fedekalveblanding fra Nordjyske Andel, valset hvede og wrap-ensilage fra naturgræsarealerne mellem fjord og hav. Desuden er der altid masser af halm i stalden.
- Det koncept har vist sig at være godt og holder sygdomme på afstand, og samtidigt giver den alsidige fodring god smag i kødet, forklarer Ulf Nielsen.
<MELLEMR>Er om sig
<BROD1>Selv om Natur-Ox konceptet er baseret på almindelig udskæring, kan man godt få en halv eller kvart ungtyr leveret direkte fra Snæbum Slagtehus. Men man skal selv sørge for afhentningen, sådan er loven.
- I standardudskæringen er der mørbrad, højreb, tyndsteg, tyksteg, yder- og inderlår, klump, cuvette og culotte og osso buco, tykkam, bov, flancksteaks og hakket kød. Og vi har stor succes med pålæg af oksekød: Oksespegepølse (almindelig, kartoffel og gammeldags lagersaltet), oksebryst med persille, kogte og røgede lårtunger og røget klump og inderlår.
Ulf Nielsen er om sig - tit på farten og travlt optaget med at dele smagsprøver ud. Natur-Ox bidrager også til festlige grillarrangementer med fedtfattige (12 procent) grillpølser og kalvemedister.
Gårdbutikken er velassorteret med et bredt udvalg af produkter. Her kommer man direkte ind fra vejen og kan vrage og vælge. Er der ikke mulighed for at komme op til »landet mellem fjord og hav«, kan man altid ringe til Ulf Nielsen på tlf. 98 21 31 63.
- Jeg er ikke meget for at fortælle om priserne i dit blad, men alle er velkomne til at kontakte os, vi finder helt sikkert ud af noget.
n
<BILLED>- Kun oksekød, der har hængt på krogen i to uger, dur, siger Ulf Nielsen fra Natur-Ox Brøndum Nørgård.
<BILLED>Ungtyrene fodres med særligt foder - derfor den gode smag.
<BILLED>En del af det velsmagende kød fra Natur-Ox sælges fra gårdbutikken. Der er masser at vælge imellem - også pålæg.

 

 
 

ANNONCØRER
 

  
Tilmeld dig TechMedias webmail service...
 
.
   Site Map  |  Privacy statement     


TechMedia A/S | Naverland 35 | 2600 Glostrup | Telefon: (+45) 43 24 26 28 | Fax: (+45) 43 24 26 26 | E-mail: info@techmedia.dk
Åbningstider: Mandag - Torsdag: 8.30 - 16.00 | Fredag: 09.00 - 15.30



Copyright © TechMedia A/S - All Rights Reserved.

Powered by MEDIA2 Content Management System.

Valid HTML 4.01! Valid CSS!





© www.xn--leverandrregistret-n4b.dk