Kontakt os     PrePress     TechMedia e-shop
 
  » Find dit fagblad » Installations Nyt » Artikler

7. juni 2020  

 

Print side Print side  Tilføj til favoriter Tilføj til favoriter  E-mail side E-mail side

Installations Nyt nr. 3, 2007: Ud med glødepæren

Læs artiklen herUd med glødepæren
Australien er først med udfasning af glødepærer

Af Jørgen Kindt-Ipsen

Som de første tager den australske regering skridt til at udfase ineffektive glødepærer.

Reduceret udslip
Den australske minister for miljø og vandresurser, Malcolm Turnbull, vil reducere Australiens drivhusgas-udslip med fire millioner tons i 2012.
Nedgangen i udslippet øges efter udfasning af glødepærer og den gennemsnitlige, årlige reduktion fra 2008 til 2012 anslås til ca. 800.000 tons.
Det anslås endvidere, at den årlige nedgang i udslip af drivhusgasser i 2015 vil nå imponerende fire millioner tons.

Million spild
Udgiften til husholdningernes strømforbrug kan reduceres med op til 66 procent.
- Den mest effektive  og øjeblikkelige måde at reducere udslippet af drivhusgasserne på er ved at anvende energien mere effektivt, sagde Malcolm Turnbull.
- Elektrisk lys er en væsentlig del af vort liv – globalt udsender det udslip, der svarer til 70 procent af verdens køretøjer til passagertransport. Men det er stadig meget ineffektivt.
- Vi har brugt glødepærer i 125 år og 90 procent af energien til glødepærer går til spilde som varme.
En normal glødepære er for varm at holde på - al den varme går til spilde og repræsenterer på verdensplan millioner af tons CO2 som ikke burde sendes ud i atmosfæren.
- Det kunne have været undgået hvis vi havde anvendt mere effektive former for lys.

Hurtigt tjent hjem
- De mere effektive lysgivere som kompakt sparepæren bruger kun omkring tyve procent af den energi, der anvendes af glødepæren til at give det samme lys.
- En kompakt sparepære har fra fire til ti gange længere levetid end en gennemsnits glødepære – det kan give betydelige besparelser i familiens energiudgifter, siger Malcolm Turnbull.
- Sparepæren er måske lidt dyrere i anskaffelse, men det er tjent hjem i løbet af et år i form af sparede udgifter på el-regningen, påpeger Malcolm Turnbull.
I Australien repræsenterer lys omkring tolv procent af  drivhusgasserne fra husholdningerne, og omkring 25 procent af udledningerne fra industri- og handelssektorerne.

Klimaændringer er internationale
Den australske regering vil i samarbejde med delstaterne gradvist udfase alle ineffektive lysgivere og sigter mod at indføre love om nye lys-standarder i 2009 eller 2010. Der vil selvfølgelig blive taget hensyn til særlige områder som f.eks. operationsstuer og ovne.
Regeringen vil ligeledes samarbejde med verdens største lysgiver fabrikker, inkl. Kina, for at udvide områderne udenfor Australien.
- Det Internationale Energiagentur har beregnet, at hvis alle nationer skiftede til kompakte sparepærer, vil det spare energi, der svarer til mere end fem års el-forbrug i Australien, i 2030, sagde mr. Turnbull.
- Klimaændringerne er internationale. Jeg opfordrer derfor andre lande til at følge i Australiens fodspor og skifte til mere energivenlige produkter som f.eks. sparepærer, slutter Malcolm Turnbull.
Kilde: Australian Minister for the Environment and Water Resources.

I Australien vil der  snart kun være sparepærer i lamperne. Foto: buzzybee/sxc.

 

 
 

ANNONCØRER
 

  
Tilmeld dig TechMedias webmail service...
 
.
   Site Map  |  Privacy statement     


TechMedia A/S | Naverland 35 | 2600 Glostrup | Telefon: (+45) 43 24 26 28 | Fax: (+45) 43 24 26 26 | E-mail: info@techmedia.dk
Åbningstider: Mandag - Torsdag: 8.30 - 16.00 | Fredag: 09.00 - 15.30



Copyright © TechMedia A/S - All Rights Reserved.

Powered by MEDIA2 Content Management System.

Valid HTML 4.01! Valid CSS!





© www.xn--leverandrregistret-n4b.dk